Sunday, January 31, 2010

9 tarka reeglit

9 tarka reeglit tõhusaks kaalu lange-tamiseks!

Terviseajakirja Prevention sõnul on inimesel hõlpsam kaalu langetada, kui tal on kümmekond lihtsat reeglit, mida jälgida. Need põhireeglid võivad olla üldteada-tuntud, kuid nende läbimõtlemine ja silme ees hoidmine on kaalulangetajale just nagu motiveerivaks majakaks. Järgnevalt 9 nõuannet, mille abil võid oma päevast kaloritekogust vähendada kuni 900 kalori võrra.

1. Söö regulaarselt. Küllap oled seda nõuannet kuulnud söögi alla ja söögi peale, kuid kordamine on tarkuse ema. Regulaarsed toidukorrad aitavad tõepoolest hundiisu vältida, hoiavad veresuhkrutaseme stabiilsena ning ei lase ülearu palju kaloreid päeva lõpuks põske pista.

2. Eelista madala rasvasisaldusega toite. Mõõdukas koguses on muidugi kasulik süüa ka rasvarikkaid toite, nagu rasvane kala, oliiviõlist kaste, täispiim jne. , kuid see ei tähenda, et kõik toidukorrad võiksid rasvarikkad olla. Võimalusel eelista igapäevastes valikutes 5%-lise magusa kohupiima asemel 2,5%-list maitsestamata kohupiima, 30%-lise juustu asemel 15%-list jne.

3. Kõnni piisavalt palju. Muretse endale sammulugeja ja jälgi, et läbiksid päevas vähemalt 10 000 sammu.

4. Iga tunni aja kohta seisa 10 minutit ja tee selle aja sees toimetusi, mis võimaldavad pisut liigutada. Käi näiteks ülemuse juures ära, vii vajalikke pabereid laiali vms. mida nagunii tegema peaksid.

5. Luba endale tervislikke vahepalu. Tervislikud näksimised toidukordade vahepeal aitavad suuremat nälga ennetada ja hoiavad veresuhkrutaseme stabiilsena. Varu enda töölaua sahtlisse mõni puuvili, pähkleid, seemneid või muid tervislikke apse.

6. Jälgi pakendilt toitude rasva- ja suhkrusisaldust. Isegi süütuna näivas toidus võib teine kord olla ülearu palju rasvu ja suhkruid, mille peale tasub valvas olla.

7. Mõõdukad portsjonid. Kui kõht on tühi, siis kipub inimene taldrikule tõstma rohkem toitu, kui tal tegelikult kõhu täis saamiseks vaja on. Jälgi oma toiduportsjonite suurust ning tõsta kõike mõõdukalt. Ka juurde tõstmisega ära kiirusta, sest täiskõhutunde tekkimiseks läheb veidi aega.

8. Väldi suhkruga karastusjooke. Kõikvõimalikud limonaadid sisaldavad rohkelt suhkruid, millest saad hulga kaloreid, kuid mis kõhtu ei täida.

9. Pane telekas kinni. Kui sööd, siis söö, mitte ära jälgi silma nurgast televiisorit. Pane televiisor parem kinni ja keskendu üksnes toidu maitseomadustele. Nii naudid toitu rohkem ja saad kõhu väiksemast toidukogusest täis.

No comments:

Post a Comment