Monday, January 25, 2010

Õige hommikusöök: hea enesetunne ja kaalu kontrollimine

Süsivesikuterikas hommikusöök

Hommikul kutsuvad lihtsad süsivesikud (helbed, müsli, moosisai) esile kohese veresuhkru taseme tõusu ja märkimisväärse insuliini vallandumise. Insuliin eemaldab suhkru verest, takistades selle ülejäägi muutumist rasvaks. See viib veresuhkru taseme langemiseni normist allapoole "süsivesikute" nälja tekkimiseni ja järgmise süsivesikuportsu nõudmiseni. Pärast seda see protsess kordub veel 2-3 korda päeva jooksul. See suletud ring on üks peamisi diabeedi, kõrge vererõhu ja ülekaalu tekkimise põhjuseid.

Hommikusöögi puudumine

Hommikusöögi puudumine viib veresuhru taseme langemiseni allapoole normi, "süsivesikute" nälja tekkeni ja soovini kinnitada keha lihtsate süsivesikutega, selleks et kiiresti tõsta veresuhkru taset ja üle saada näljatundest ja energiakaost. Lihtsad süsivesikud kutsuvad esile kohese veresuhru taseme tõusu ja märkimisväärse insuliini eraldumise. Insuliin eemaldab suhru verest, takistades selle jääkide rasvaks muutumist. Seejärel see tsükkel kordub veel 2-3 korda päeva jooksul. See suletud ring on üks peamisi diabeedi, kõrge vererõhu ja ülekaalu tekkimise põhjuseid.

Tasakaalustatud valgurikas hommikusöök

Selline hommikusöök säilitab suhkru ja insuliini taset veres normi piires, ennetab "süsivesikute" nälga ja süsivesikutest sõltumist päeva jooksul, kindlustades seejuures organsmi kõigi vajalike toiteelementidega. Sellisel moel jääb isu kontrolli alla, alaneb tung süsivesikute järele (jahutooted, riis, kartul, magusad joogid jne.) ja organism kasutab omaenda rasvavarusid energia saamiseks.

No comments:

Post a Comment