Monday, January 25, 2010

Glükeemiline Indeks ja Toiteväärtuse Indeks

GLÜKEEMILINE INDEKS määrab, millisel määral üks või teine toode põhjustab veresuhkru sisalduse tõusu ja kõhunäärme insuliiniraktsiooni.

Kõrge glükeemilise indeksiga tooted:

Datlid (GI - 146)
Pikk prantsuse sai (GI - 136)
Riisinuudlid (GI - 131)
Õlu (GI - 110)
Liivataignast küpsised (GI - 106)
Arbuus (GI - 103)
Rõngassai nisujahust (GI - 103)
Röstsai (GI - 100)
Kaalikas (GI - 99)
Glükoos (GI - 96)
Liivataignast korvid puuviljadega (GI - 96)
Küpsetatud kartul (GI - 95)
Riisijahu (GI - 95)
Prantsuse saiakesed (GI - 95)
Hamburgerisaiad (GI - 92)
Konserveeritud aprikoosid (GI - 91)
Spagetid, makaronid (GI - 90)
Kartulipüree (GI - 90)
Mesi (GI - 90)
Kiirriisipuder (GI - 90)
Pontšikud (GI - 88)
Jäätis (GI - 87)
Maisihelbed (GI - 85)
Keedetud porgand (GI - 85)
Popkorn (GI - 85)
Sai (GI - 85)
Riisileib (GI - 85)
Kiirkartulipuder (GI - 83)
Keedukartul (GI - 83)
Valge riis, aurutatud (GI - 83)
Söögioad (GI - 80)
Kartulikrõpsud (GI - 80)
Kreekerid (GI - 80)
Pähklite ja rosinatega müsli (GI - 80)
Pruun riis (GI - 79)
Magus konservmais (GI - 78)
Mittemagusad vahvlid (GI - 76)
Kabatšokid (GI - 75)
Kõrvits (GI - 75)
Apelsinimahl, valmis (GI - 74)
Purustatud kuivikud paneerimiseks (GI - 74)
Bataat (GI - 74)
Hirss (GI - 71)
Kuivatatud puuvili suhrus (GI - 70)
Piimašokolaad (GI - 70)
Kartuli-, maisitärklis (GI - 70)
Keedetud mais (GI - 70)
Kuivatatud puuvili suhkrus (GI - 70)
Marmelaad, džemm suhkruga (GI - 70)
Mars, snickers (batoonikesed) (GI - 70)
Naeris (GI - 70)
Suhkur (GI - 70)
Pelmeenid, raviooli (GI - 70)

Keskmise glükeemilise indeksiga tooted:

Magedad karaskid (GI - 69)
Nisujahu (GI - 69)
Bulgur e. nisutang (GI - 68)
Croissant (GI - 68)
Kreem nisujahulisandiga (GI - 66)
Šveitsi müsli (GI - 66)
Kiirkaerahelbepuder (GI - 66)
Püreesupp kuivatatud rohelistest hernestest (GI - 66)
Ananass (GI - 66)
Biskviit (GI - 66)
"mundris" kartul (GI - 65)
Konserveeritud juurviljad (GI - 65)
Manna (GI - 65)
Banaanid (GI - 65)
Kõrvits (GI - 65)
Must leib (GI - 65)
Rosinad (GI - 64)
Makaronid juustuga (GI - 64)
Püreesupp mustadest ubadest (GI - 64)
Kaalikas (GI - 64)
Nisuidud (GI - 63)
Nisujahust pannkoogid (GI - 62)
Twix, batoonike (GI - 62)
Valge riis (GI - 60)
Tomatite ja juustuga pitsa (GI - 60)
Kollastest hernestest püreesupp (GI - 60)
Pirukad (GI - 59)
Sahharoos (GI - 59)
Papaia (GI - 58)
Araabia pita (GI - 57)
Metsik riis (GI - 57)
Mango (GI - 55)
Kaeraküpsised (GI - 55)
Võitaignaküpsised (GI - 55)
Puuviljasalat vahukoorega (GI - 55)
Magus jogurt (GI - 52)
Tomatisupp (GI - 52)
Kliid (GI - 51)
Tatar (GI - 50)
Maguskartul (GI - 50)
Kiivi (GI - 50)
Tortellini juustuga, pasta (GI - 50)
Leib, tatrajahust pliinid (GI - 50)
Šerbett (GI - 50)
Kaerahelbepuder (GI - 49)
Amüloos, tärklis (GI - 48)
Roheline hernes, konserveeritud (GI - 48)
Viinamarjamahl, suhkruta (GI - 48)
Greipfruudimahl, suhkruta (GI - 48)
Puuviljaleib (GI - 47)
M&Ms, kommid (GI - 46)
Ananassimahl, suhkruta (GI - 46)
Kliileib (GI - 45)
Konservpirnid (GI - 44)
Läätsepüreesupp (GI - 44)
Lilload (GI - 42)
Türgi konservoad (GI - 41)

Madala keemilise indeksiga tooted:

Viinamari (GI - 40)
Roheline hernes, värske (GI - 40)
Mamalõga, maisipuder, tangud (GI - 40)
Apelsinimahl värske (GI - 40)
Õunamahl, suhruta (GI - 40)
Valge aeduba (GI - 40)
Teraleib, nisu, rukki (GI - 40)
Kõrvitsaleib (GI - 40)
Kalapulgad (GI - 38)
Spagetid jämedast jahust (GI - 38)
Aedoapüreesupp (GI - 36)
Apelsin (GI - 35)
Hiina niitnuudlid (GI - 35)
Roheline hernes, kuivatatud (GI - 35)
Inžir (GI - 35)
Naturaalne jogurt (GI - 35)
Rasvata jogurt (GI - 35)
Kuragaa (GI - 35)
Mais (GI - 35)
Toores porgand (GI - 35)
Sojapiimast jäätis (GI - 35)
Pirnid (GI - 34)
Rukkiidud (GI - 34)
Šokolaadipiim (GI - 34)
Arahhiisõli (GI - 32)
Maasikas (GI - 32)
Täispiim (GI - 32)
Limski oad (GI - 32)
Rohelised banaanid (GI - 30)
Mustad oad (GI - 30)
Türgi herned (GI - 30)
Marjamarmelaad, suhkruta (GI - 30)
2-protsendine piim (GI - 30)
Sojapiim (GI - 30)
Virsikud (GI - 30)
Õunad (GI - 30)
Viinerid (GI - 28)
Kooritud piim (GI - 27)
Punased läätsed (GI - 25)
Kirsid (GI - 22)
Purustatud kollased herned (GI - 22)
Grepifruudid (GI - 22)
Odrakruubid (GI - 22)
Ploomid (GI - 22)
Sojaoad, konserveeritud (GI - 22)
Rohelised läätsed (GI - 22)
Tume šokolaad 70% kakaod (GI - 22)
Värsked aprikoosid (GI - 20)
Arahhiis (GI - 20)
Sojaoad, kuivatatud (GI - 20)
Fruktoos (GI - 20)
Riisikliid (GI - 19)
Kreeka pähklid (GI - 15)
Baklažaanid (GI - 10)
Brokkoli (GI - 10)
Seened (GI - 10)
Roheline pipar (GI - 10)
Kapsas (GI - 10)
Sibul (GI - 10)
Tomatid (GI - 10)
Lehtsalat (GI - 10)
Salat-latuk (GI - 10)
Küüslauk (GI - 10)
Päevalilleseemned (GI - 8)

TOIDETE TOITEVÄÄRTUSE INDEKS
Andmed toodete toiteväärtuse kohta põhinevad nende koostises olevate vitamiinide, mineraalide, antioksüdantide ja kõige tähtsamate fütoelementide hulgal (valke ja rasvu ei arvestata).
Kõige kõrgem toieväärtus (100 ühikut)
Kõige madalam toiteväärtus (0 ühikut)

Värsked rohelised lehtköögiviljad, salatilehed, pistikkapsas, brüsseli kapsas, spinat, mangold, petersell, valge rõigas (TVI - 100)

Kõvad rohelised köögiviljad (värsked, valmistatud aurus või värskelt külmutatud): artišokk, spargel, brüsseli kapsas, brokkoli, roheline kapsas, seller, kurk, nuikapsas, hernes, kabatšokid, tsukiini, roheline uba (TVI - 97)

Mitterohelised ja tärklist mittesisaldavad juurviljad : punapeet, baklažaan, kollane ja punane pipar, lillkapsas (TVI - 50)

Kaunviljad (keedetud või konserveeritud) - kõik oaliigid, sojaoad, läätsed (TVI - 48)

Värsked puuviljad: õunad, aprikoosid, banaanid, põldmarjad, mustikas, sinikas, melon, greipfruut, viinamarjad, kiivi, mango, mandariinid, apelsinid, virsikud, pirnid, hurmaa, ananassid, ploomid, vaarikas, maasikas, arbuus (TVI - 45)

Tärkliserikkad köögiviljad: kartul, maguskartul, kõrvits, pastinaak, kalikas, mais, porgand (TVI - 35)

Teravili: tatar, hirss, kaer, odrakrupp, pruun riis, oder (TVI - 22)

Pähklid ja värsked seemned: mandel, kreeka pähklid, seedriseemned, pistaatsia, päevalille ja kõrvitsaseemned (TVI - 20)

Kala (TVI - 15)

Mitterasvased piimatooted (TVI - 13)

Kana ja lahja liha (TVI - 11)

Muna (TVI - 11)

Veis, siga, lammas (TVI - 8)

Rasvased piimatooted (TVI - 4)

Juustud (TVI - 3)

Töödeldud tangud, valgest jahust tooted, helbed, leiva- saiatooted (TVI - 2)

Töödeldud rasvad, koorevõi, margariin (TVI - 1)

Maiustused, kommid, pirukad, tordid küpsised, jäätis (TVI - 0)

KUIDAS MA SAAN SEDA INFORMATSIOONI KASUTADA?

Toodete glükeemilised indeksid ja toiteväärtus võimaldavad teil vastu võtta õigeid otsuseid, valides, millised tooted võtta oma päevaratsiooni ja millised teadlikult välja jätta.

Põhimõte on lihtne - mida kõrgem on glükeemiline indeks ja madalam toiteväärtuse indeks, seda harvem lisage sellised tooted oma ratsiooni. Ja vastupidi - mida madalam on glükeemiline indeks ja kõrgem toiteväärtuse indeks, seda sagedamini kasutage toiduks selliseid tooteid.

Eraldi meeldetuletamist nõuavad mõned tooted, mille lisamine teie ratsiooni on vältimatult vajalik ja mille peamiseks toiteväärtuseks on valgud ja kasulikud rasvad, näiteks kala, mereannid, pähklid ja muu.

Õige hommikusöök ja õige toitumisratsioon kogu päeva vältel võimaldavad teil ennast hästi tunda ja aitavad ennetada südame-veresoonkonna haigusi, diabeeti, rasvumist ja paljusid teisi terviseprobleeme, mis on seotud ebaõige toitumisega.

No comments:

Post a Comment